Pinnen? Wat is dat eigenlijk

Inhoudsopgave
Pinnen

Pinnen verwijst naar het elektronisch betalen met een bankpas van Maestro of VPay via een betaalterminal van de verkoper.

In Nederland staat dit bekend als ‘pinnen’, een term die ontstaan is in de jaren ’90 met het PIN-netwerk van de banken. Betalingen werden destijds verwerkt met de gegevens op de magneetstrip van de bankpas. Tijdens het betalen haalde men de bankpas met magneetstrip door een gleuf in de betaalterminal, die de informatie las en de transactie verwerkte.

Aanvankelijk werd de pinpas gebruikt om contant geld op te nemen bij geldautomaten. Later werd het ook mogelijk om direct met de pinpas te betalen op plaatsen waar de verkoper over een betaalterminal beschikte.

Pinnen werd geïntroduceerd als alternatief voor contante betalingen en werd snel populair onder Nederlandse consumenten.

Van swipen naar dippen

Met nieuwe manieren van betalen ontstaan ook nieuwe manieren van fraude. Fraudeurs probeerden op grote schaal de gegevens van bankpassen te stelen. Na 20 jaar bleek de magneetstrip niet meer afdoende te beveiligen tegen de fraudeurs. De bankenwereld is toen overgestapt op het veilige betaalnetwerk van Mastercard en Visa met Maestro en VPay.

Concreet betekende dit in 2012 dat we met zijn allen overgingen van ‘swipen’ naar ‘dippen’ met een chip op de bankpas. Deze manier van betalingen verwerken is veel beter te beveiligen en is op het moment het beste beveiligde betaalsysteem in Nederland. Het gebruik van pinnen is alleen maar toegenomen en overstijgt al jaren het betalen met contant geld.

Met de toename van pinnen in plaats van contant geld is het belang voor het verwerken van kaartbetalingen voor bedrijven is verder toegenomen. Dat geld niet alleen voor grote ondernemingen maar ook voor de kleinere bedrijven.

Tot een paar jaar terug was het accepteren van kaartbetalingen een dure aangelegenheid. De markt werd gedomineerd door een aantal grote spelers zoals de grootbanken en CCV. Deze bedrijven verkopen dure pinapparaten in combinatie met 1-2 jarige onderhoudscontracten waar je als ondernemer minimaal € 50 per maand kwijt bent. Voor kleinere ondernemers was het niet rendabel om deze systemen aan te schaffen.

Pinnen met smartphone

Gelukkig staat de technologie en innovatie niet stil. Een aantal jaar terug zijn er goedkopere oplossingen voor pinnen op de markt gekomen waarmee je via je tablet of smartphone en een kleine goedkope pinreader pin en creditcard betalingen kan accepteren. Partijen als Pinmobile, Zettle en SUMUP zijn sinds 2014 actief en sluiten wekelijks tientallen ondernemers aan op hun pinoplossing. Wil je weten welk partij voor jou het meest geschikt is? Klik hier voor een vergelijking

Pinnen zonder pinapparaat: Tap-to-Pay

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van fysieke betalingen is Tap-to-Pay waarmee je zonder pinapparaat betalingen kan accepteren direct op je telefoon. Net zo veilig als met een pinapparaat en heel makkelijk omdat je als ondernemer altijd een pinmogelijkheid bij je hebt en je klanten kan laten pinnen met bankpas, creditcard, Apple Pay of Google Pay. Dit is nu beschikbaar voor Android en iPhone.

Bij deze pinoplossing is het niet meer nodig om een pinapparaat te kopen en de app is altijd up-to-date en beveiligd door de automatische software updates. Een perfecte oplossing voor kleinere ondernemers en het MKB.

Pinnen gaat veranderen

Pinnen gaat in de komende jaren anders worden. De netwerken Maestro en Vpay worden vervangen door de netwerken Mastercard Debit en Visa Debit. Dit houdt in dat alle banken in Nederland de bankpassen gaan vervangen door een Mastercard debit of een Visa Debit kaart.

Mastercard en Visa maken wereldwijd al gebruiken van deze netwerken en alleen in bepaalde Europese landen wordt nog gebruik gemaakt van Maestro en VPay. Dat willen ze uitfaseren ivm kosten.

Wat gaat er veranderen?

Kaarthouders kunnen blijven betalen met hun bankpas net zoals ze nu gewend zijn in Nederland. De nieuwe bankpas heeft straks een groter bereik en werkt in vrijwel alle landen in de wereld zoals nu ook een Mastercard en Visa kaart.

De bankpas is ook voorzien van 16 cijfers zoals een creditcard en daardoor is het mogelijk om op afstand reserveringen te maken op de kaart zoals nodig is bij het huren van een auto of een hotelovernachting. Je hebt dan eigenlijk geen creditcard meer nodig.

Mastercard en Visa zijn ook druk bezig online betalingen met de Mastercard Debit en Visa Debit eenvoudiger te maken en dat moet straks net zo makkelijk gaan als iDEAL.

Pinnen
VPay mobiel pinnen
Deel dit artikel
Andere relevante artikelen
Pinmobile of Zettle pinapparaat?

Pinmobile of een Zettle pinapparaat?

Als kleine ondernemer is een flexibel en betaalbaar pinapparaat essentieel. Of je nu eigenaar bent van een kapsalon, fysiotherapeut bent of een kleinschalige horecazaak hebt, je wilt een betaaloptie die betrouwbaar én betaalbaar is. In

Lees verder
Betaaltips startende ondernemer

Betaaltips voor startende ondernemers

Betaaltips: Als startende ondernemer moet je veel zaken regelen waaronder een inschrijving bij de kamer van koophandel, een bankrekening, logo website en wellicht een kantoor. Vergeet dan niet je betalingen en hieronder alvast wat betaaltips.

Lees verder